Bylinky jsou jedním z nejjednodušších způsobů, jak přidat chuť jídlům či nápojům. Jsou jednoduché k pěstování a mají různé příznivé účinky na zdraví. Které bylinky jsou oblíbené pro pěstování v zahradě či v zahradním altánku?
V poslední době s nárůstem zájmu o zdravý životní styl roste také obliba bylinek a jejich využívání při přípravě jídel či nápojů. Bylinky jsou skvělým způsobem, jak dodat chuť vašim oblíbeným jídlům a nápojům a zároveň dopřát tělu, jak se říká, zdraví na talíři. Téměř všechny bylinky jsou nenáročné na pěstování, potřebují pouze sluneční světlo, pravidelnou zálivku a dobrou drenáž. Některé můžete pěstovat v záhonech v zahradě, jiné zase v květináčích například na terase či v zahradním altánku.
Petržel
Petržel je jednou z nejčastěji se vyskytujících bylinek v zahradách. Je nenáročný na pěstování a prospěšná je jak jeho zelená nať, tak kořen. Petržel je bohatý na vitamíny A, B, C, K a obsahuje také řadu minerálních látek, jako například vápník, draslík, sodík, hořčík a železo. Nať petržele je bohatá na vitamin C. Petržel příznivě ovlivňuje trávení a pomáhá bojovat proti infekcím a bakteriím. Díky bohatosti na vitamín C pomáhá posilovat obranyschopnost organismu a také udržuje zdraví pokožky. Věděli jste, že petržel slouží také jako přírodní osvěžovač dechu? Pomáhá totiž bojovat s bakteriemi v dutině ústní, které by mohly způsobovat zápach z úst.
Použití: Petrželová nať je snad nejčastěji používaná bylinkou v kuchyni. Hodí se do polévek, omáček ale i čerstvě nasekaná do zeleninových salátů či nádivek. Z petržele lze připravit také čaj a výluh a své uplatnění si nachází i v kosmetice.
Pěstování: Vysazujte do květináče nebo na zahradu ze semínka na podzim nebo na jaře, nejlépe na místě s dostatkem slunce. Petržel upřednostňuje vlhkou půdu. Pokud si všimnete, že listy žloutnou, přidejte tekuté hnojivo ke zvýšení živin.
Rozmarýn
Rozmarýn lze využívat různými způsoby pro vnější či vnitřní používání. Obsahuje mnoho živin a minerálů, mezi kterými mají silné zastoupení omega-6 kyseliny a omega-3 kyseliny, stejně jako vitamin C a více vitamínů skupiny B. Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a rozmarýnový olej působí příznivě i na bolesti hlavy či proti únavě. Rozmarýn pomáhá podporovat trávení a příznivě ovlivňuje i zdraví močových cest. Kromě toho má také dezinfekční účinky a při zevním používání se může využívat při léčbě různých kožních onemocnění či poranění.
Použití: Rozmarýn lze využít různými způsoby pro vnitřní i vnější použití. V kuchyni je velmi oblíbený pro dochucení pečené zeleniny, skvěle se hodí k pečeným bramborám a dodává typickou chuť i masovým pokrmům. Z rozmarýnu si také můžete připravit výluh či čaj a zároveň jej můžete využít i jako bylinku při koupeli, k čemuž vám poslouží několik kapek rozmarýnového oleje. Rozmarýn také skvěle funguje jako přírodní repelent, a tak vás během léta ochrání před komáry či jiným hmyzem.
Pěstování: Vysazujte do nádoby nebo velkého květináče na přímém slunci. Rozmarýn přežije většinou i ze samotné dešťové vody a vydrží několik let. Rozmarýn můžete také pěstovat jako „jedlý“ živý plot, protože dokáže růst poměrně široký a vysoký. Během zimy je důležité chránit jej před mrazem.
Máta
Máte chuť na mátový čaj či osvěžující letní limonádu? Máta je další skvělou a oblíbenou bylinkou, která by neměla chybět v každé zahradě. Máta je bohatá na vitamíny A, B a C a také minerály jako hořčík, železo, fosfor, zinek, ale také na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Máta příznivě ovlivňuje trávení, dýchací cesty a také zmírňuje příznaky při zvracení či nevolnosti. Často se využívá také k utišení při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích či při kašli.
Použití: Máta se nejčastěji využívaná při přípravě čajů, limonád či jiných nápojů a drinků. Využít se však dá také například do ovocných smoothie či k osvěžení salátů. Dá se z ní také připravit i ústní voda pro osvěžení dechu či esenciální olej, který se využívají například i při aromaterapii.
Pěstování: Máta vyžaduje jen trochu vody a můžete ji pěstovat na slunci i ve stínu. Mátu je ideální zasadit do nádoby. Vyhněte se však malým plastovým květináčům a raději zvolte velký hliněný či kovový květináč, aby se mohla rozrůst.
Bazalka
Další na vitamíny a minerály bohatou bylinkou je také bazalka. Největší zastoupení z nich mají vitamíny A, B, C, E a K a také minerály jako je hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, selen či sodík a obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Bazalka se vyznačuje antiseptickými účinky, působí protizánětlivě a proti virově, pomáhá při boji s infekcemi a pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu. Pomáhá udržovat zdravý krevní tlak, snižuje stres a úzkost a pomáhá při bolestech hlavy.
Použití: Bazalka je typická bylinka pro středomořskou gastronomii, ale své oblibě se těší iu nás. Její použití v kuchyni je různorodé a skvěle se hodí k rajčatům a jídlům z nich připravených, k dochucení těstovin, polévek neodmyslitelně i pizzy. Bazalky lze také připravit výluh, kloktadlo či dokonce i bazalkovou koupel.
Pěstování: Bazalka dobře roste ze semen, když je zasazena na plném slunci. Pro svůj růst potřebuje dostatek slunce, tepla a vody. Upřednostňuje vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu a vyžaduje časté prořezávání na podporu růstu. Může dosáhnout výšky až 60 cm. Bazalku chraňte před průvanem, ten jí nedělá dobře.
Pažitka
Pažitka je velmi oblíbenou zeleninou a obvykle je součástí téměř každé zahrady. Je jemná cibulová příchuť ní činí ideální bylinku osvěžení a zvýraznění chutí pokrmů. Mezi vitamíny má velké zastoupení vitamín C ale i vitamín E a K. Obsahuje minerální látky jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor ale i železo a zinek. Kromě toho je také bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pomáhá udržovat zdravé trávení, neboť má antibakteriální vlastnosti a dokáže eliminovat široké spektrum bakterií v trávicím traktu. Pažitka také zvyšuje účinnost absorpce živin z jídla. Díky vysokému obsahu vitamínu C pažitka také podporuje imunitní systém.
Použití: Pažitka se nejčastěji používá čerstvá a v kuchyni si nachází široké uplatnění. Může se používat při přípravě různých pomazánek, polévek a omáček ale i zeleninových salátů. Skvěle se hodí k vaječným jídlům a často se využívá také při zdobení a dochucování chlebíčků.
Pěstování: Pažitka se skvěle hodí do květináčů, ale můžete z ní vytvořit i ohraničení v zahradě. Vysazujte během zimy na místo s dostatkem slunce. Půdu udržujte vlhkou, ale zajistěte, aby byla dobře odvodněná.
Oregano
Oregano nebo jinak dobromysl obecná je další velmi oblíbenou bylinkou na dochucování jídel. Oregano kromě toho, že dodává chuť mnoha oblíbeným jídlům, má také mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamín C, karoten a mnohé minerální látky. Pomáhá odstraňovat křeče při bolestech žaludku a střev. Má utišující účinek na nervovou soustavu a pomáhá také při nespavosti. Využívat se také může zvenčí k podpoře léčby vyrážek či svědivých ekzémů. Dobromysl obecná zároveň usnadňuje odkašlávání a utišuje kašel.
Použití: Tato bylinka je typická pro kuchyni jižních zemí, jako je Itálie, Řecko, či Španělsko, ale její používání není výjimkou ani v našich končinách. Hodí se k jídlům připraveným z rajčat, jako jsou například omáčky, guláš či polévky, ale i při přípravě masa – obzvláště podtrhuje chuť jehněčího a telecího masa. Oregano se hodí také do salátů, sýrových jídel ale i do jídel připravených z luštěnin. Dá se využívat čerstvé nebo sušené a můžete z něj připravit také čaj a výjimkou není ani využívání oreganového oleje.
Pěstování: Oregano vyžaduje kombinaci slunce a částečného stínu. Dobře se mu daří v květináči, ale i volně na zahradě. Nevyžaduje mnoho vody a čím více budete sbírat, tím rychleji a hustěji poroste.
Tymián
Další vhodnou bylinkou do vaší zahrady je také tymián. Skvěle dochucuje jídla a také přináší benefity pro zdraví. Tento voňavý trvanlivý polokeř má protizánětlivé účinky a pomáhá bojovat proti bakteriím, plísním či parazitům. Napomáhá také při léčbě problémů zažívacího traktu. Je také výborný při léčbě nachlazení či kašle nebo bolesti v krku či jiných infekcí v ústech.
Použití: Tymián se může používat čerstvý i sušený. Je vhodný jako koření do polévek, omáček, salátů či nádivek. Hodí se na maso, drůbež, ryby ale také na pečenou zeleninu či brambory. Z tymiánu také můžete připravit čaj či limonádu. Tymiánový olej také účinně působí jako repelent proti hmyzu.
Pěstování: Dobře se mu daří v květináči, ale i jako půdní pokrývka tvořící v zahradě velké trsy. Tymián preferuje pěstování na chráněném místě na plném slunci. Tymián je k dispozici v několika odrůdách, jako například vlnitý či citronový tymián. Lze jej sbírat kdykoli během roku.
Které z těchto bylinek pěstujete či využíváte v kuchyni? A které byste chtěli začít pěstovat? Bylinky jsou skvělým způsobem, jak osvěžit a ochutit oblíbená jídla či nápoje a navíc přicházejí s přidanou hodnotou. Většina bylinek je nenáročných na pěstování, a tak si můžete rychle a jednoduše vytvořit vlastní bylinkovou zahradu, ať už přímo v zahradě nebo v květináčích na terase či v zahradním altánku nebo domečku.
Informace na této webové stránce slouží pouze pro všeobecné informační účely. Všechny informace na této stránce jsou poskytovány v dobré víře, avšak neposkytujeme žádné vyjádření ani záruku jakéhokoli druhu týkající se přesnosti, platnosti a úplnosti jakýchkoliv informací na této webové stránce.